Utorak, Maj 13, 2008
O JEDNOJ SEMENKI
Seme kanabis sative, konopljino seme, sadrži sve
esencijalne amino i esencijalne masne kiseline neophodne za održavanje
zdravog života. Nijedan drugi biljni izvor ne sadrži esencijalne amino
kis u tako lako svarljivom obliku, niti sadrži esencijalne masne kis u
savršenom odnosu za čovekove nutritivne potrebe, kao što je to slucaj
kod semena konoplje. Da ne bude zabune, dosta semenki iz carstva
biljaka sadrži esencijalne amino kiseline, laneno seme npr, ali ono po
čemu je seme konoplje unikatno je to da sadrži 65% globulina edistina.
To je najviše što je zabeleženo u svetu biljaka.
Postoji 8 amino kiselina koje naše telo ne može da stvara, i još
dve koje stvara u nedovoljnoj količini, stoga su te kiseline neophdne,
tj. esencijalne. Ishrana kojoj ove kiseline nedostaju zasigurno vodi u
bolest, eventualno smrt. Ove esencijalne amino kiseline, zajedno sa
ostalih 11 koje naše telo pravi od esencijalnih, su povezane zajedno,
shodno genetici, u strukturalne proteine koji daju život telu i
enzime(globularne proteine) koji sačinjavaju samu srž ljudske mašine,
tj zaduženi su za osnovne mehanizme života. Naše telo je doslovce
izgrađeno i održava se beskonačno kompleksnim sistemom koji jednostavno
stvara proteine od subjedinica amino kiselina. Svaka amino kis se
sastoji od amino i karboksilne grupe vezane za isti ugljenikov(C) atom.
Sve amino kiseline, osim prostih, sadrže još jedan sporedni
(ugljenikov)lanac koji je vezan za C za koji su vezane amino i
karboksilna grupa.
Amino grupa jedne amino kiseline se vezuje za karboksilnu grupu druge
amino kiseline, na taj način stvarajući peptidne veze. Proteini su
sastavljeni od peptidnih lanaca amino kisleina u specifičnim
sekvencama. Broj mogućih kombinacija peptida je nemerljiv.
Peptidni lanci se mogu kriviti, uvrtati, spajati sa drugim
peptidnim lancima putem slabih vodoničnih veza između azotovih(N) i
kiseonikovih(O) atoma duž lanca. Amino kiseline takođe stvaraju veze
preko svojih sporednih lanaca. Sva tri načina vezivanja amino kiselina
doprinose stvaranju beskonačnih mogućnosti oblika proteina i
potencijala reaktivnosti. Iako svaka vrsta stvara i gradi proteine
specifične za tu vrstu, život je ustrojen tako da telo može stvoriti
nove proteine pod pritiskom preživljavanja.
Globulini su jedna od sedam klasa prostih proteina. Prosti proteini su
izgrađeni od amino kisleina i ne sadrže neproteinske supstance.
Globulini se nalaze u semenkama i životinjskoj krvi. Edistini su biljni
globulini, a u krvi je serum globulin. Zajedno sa albuminima, globulini
su klasifikovani kao globularni proteini. U globularne proteine spadaju
svi enzimi, antitela, mnogi hormoni, hemoglobin i fibrogen(telo
pretvara fibrogen u nerastvorljivi fibrin koji igra uglogu u
zgrušavanju krvi).
Albumin, fibrogen i globulin su tri glavna tipa proteina plazme. Plazma
je tečni deo krvi koji dovodi nutrijente do tkiva. Sva tri tipa
proteina plazme – serum albumin, serum globulin i fibrogen sačinjavaju
oko 80% plazme. Ovi proteini služe kao glavni rezervoari lako i brzo
dostupnih amino kiselina, u slučaju da ih neko tkivo treba.
Biljna semena sadrže albumin i globulin, ali ne i fibrogen. Albumin je
hranljivi materijal koji ispunjava prostor između jezgra semena i
omotača semena. Jezgro semena treba albumin zarad održavanja
inicijalnog rasta dok ne počne fotosinteza. Globulin edistin unutar
jezgra semena garantuje da seme ima sve enzime neophodne za metaboličke
aktivnosti. Globulin je treći po zastupljenosti protein u ljudskom
telu. Globulini vrše mnoge enzimske funkcije(izazivajući da se odvijaju
reakcije) unutar same plazme. Globulini su odgovorni i za prirodni i za
stečeni imunitet koji osoba ima protiv stranih organizama. Telo koristi
globulin i za stvaranje antitela koja napadaju antigene koji napadaju
naše telo(virusi, bakterije, strani mikroorganizmi, toksini...).
Globulini su podeljeni u tri klase – alfa, beta i gama globulini.
Alfa i beta globulini imaju ulogu transportnog sredstva – preko njih
se, u kombinaciji sa još nekim supstancama, vrši transport proteina
kroz telo, iz jedne tačke u drugu. Oni vuku materijale neophdne za
izgradnju novih i zamenu istrošenih ili oštećenih telesnih struktura.
Gama globulini su potpuno neophodni za održavanje zdravog i
ispravnog imunog sistema. Oni su podeljeni u pet klasa antitela
nazvanih imunoglobulini. Svih pet klasa su specifično stvoreni za borbu
protiv antigena koji napadaju ćelije. Imunoglobulini čine prvu borbrenu
liniju našeg tela u borbi protiv infekcija i bolesti. Imunoglobuline
proizvode bele krvne ćelije (B limfociti), locirani u limfnim
čvorovima. Pri normalnom radu imunog sistema, svi inficirajuci antigeni
moraju prvo proći kroz kontrolu limfnog sistema pre nego što uđu u
krvotok.
Za vreme varenja proteini iz hrane se raspadaju na amino kiseline.
Potom se te amino kiseline apsorbuju u našem telu i uključuju u
izgradnju proteina shodno potrebama i raspoloživosti amino kiselina za
izgradnju određenih proteina. Naše telo treba neophodne amino kiseline
u dovoljnoj količini da bi proizvodilo proteine poput globulina.
Međutim, najčešći je slučaj da odgovarajuće količine određenih vrsta
amino kiselina nisu sve vreme raspoložive, tj. prisutne u našem telu.
Čak i ako naše telo ima dovoljne količine esencijalnih amino kis da
spreči bolesti nastale nedostatkom istih, često se dešava da naše telo
nema dovoljnu količinu es. amino kis za izgradnju imunoglobulina u
količinama dovoljnim da npr. odbiju infekciju.
Najbolji način da obezbedimo dovoljne količine amino kis za
izgradnju globulina je unos hrane bogate globulinima. Obzirom da
protein semena konoplje sadrži 65% globulina edistina i velike količine
albumina, taj protein nam je već na raspolaganju u obliku jako sličnom
onom koji je u krvnoj plazmi.
Globulinski proteini su antitela specifično progrmanirana za
uništavanje antigena. Oni cirkulišu kroz krvnu plazmu i ’’čekaju’’
antigene, kada se zakače za njih, aktivira se komplet korozivnih enzima
koji buše rupe na površini antigena uzrokujući njihov raspad. Antitela
su specifično skrojena i dizajnirana za neutralisanje ili
dezintegraciju jednog specifičnog tipa antigena. Npr, bela krvna zrnca
ili B limfociti su programirani za traženje i vezivanje za proteine ili
molekule šećera na površini određenog antigena. Kada to urade, B
limfociti po šablonu počinju da stvaraju antitela skrojena specifično
baš za taj antigen. Istovremeno, B limfociti stvaraju svoje klonove
koji se nazivaju plazma ćelije. Najveći deo tih klonova počinje da
proizvodi antitela specifična za taj antigen. Ostali klonovi postaju
memorijske ćelije koje se zadržavaju godinama u telu i traže, tj.
čekaju izloženost tela nekom antigenu. Ako telo postane izloženo, te
memorijske ćelije se vežu za molekul proteina ili šećera na površini
antigena, i onda ceo postupak ide nadalje isto. Jedan B limfocit se za
par dana može izdeliti na oko 100 plazma ćelija. U okviru svog životnog
veka od par dana, odrasla plazma ćelija može proizvoditi 2000 antitela
svake sekunde. Na taj način se stvaraju zalihe antitela, tj na taj
način naše telo stiče svoj imunitet.
Sposobnost tela da se odupre i preventira bolest se ogleda u brzini
kojom telo može stvoriti neophodne količine antitela koje će odbiti ili
ugušiti inicijalni napad. Seme konoplje nam pruža izvrstan izvor
globulinskog materijala. Jedenjem semenki konoplje mi našem telu
obezbeđujemo rezervoar izvora imunoglobulina neophodnih za stvaranje
antitela koja će se boriti i preventirati bolesti. Uz sve to, od semena
konoplje dobijamo ulje koje sačinjava 35% ukupne težine semena. Ovo
ulje, u odnosu na ostala prirodno ceđena, ima najmanju količinu
zasićenih masnih kiselina(8%), najveću količinu polinezasićenih
esencijalnih masnih kiselina(80%). Iza semena konoplje na drugom mestu
je seme lana koje ima 72% polinezasićenih esencijalnih masnih kiselina.
Linoleinsku i linoleicnu kiselinu naše telo ne može da stvara, te ih
mora dobijati putem hrane. Ove dve kiseline su najvažnije za ljudsko
zdravlje. Uključene su u stvaranje životne energije iz hrane i kretanje
te energije kroz telo. Mast je druga po zastupljenosti od supstanca u
našem telu, prva je voda. Tačan procenat varira (zbog ishrane, vežbi,
genetskih predispozicija) između 15-22%. U idealnoj varijanti, trećina
unešenih masti bi trebalo da budu esencijalne masne kiseline. Najmanje
10% dnevnih kalorija treba da bude linoleinska kiselina, a 2% dnevnih
kalorija linoleicna kiselina. Optimalni odnos linoleinske i linoleicne
kiseline se krece od 2:1 do 4,5:1. Odnos od 2:1 je najpovoljniji za
sprečavanje degenerativnih bolesti. Ulje semena lana sadrži 58%
linoleinske kiswline i 14% linoleicne kiseline, što je odnos 4,1:1, a
ulje semena konoplje sadrži 55% linoleinske kis i 25% linoleicne
kiseline, što je odnos 2,2:1 i upravo taj odnos čini ulje semena
konoplje najboljim izvorom za optimalno zdravlje i sprečavanje čitavog
spektra različitih bolesti.
Pored toga, ove dve kiseline su uključene u prebacivanje kiseonika iz u
vazduha u plućima do svake ćelije našeg tela. One imaju ulogu čuvanja
kiseonika u ćelijskoj membrani, koji predstavlja barijeru u eventualnom
napadu virusa i bakterija. Virusi i bakterije ne mogu napredovati u
prisustvu kiseonika. Oksidacija je najvažniji proces u našem telu.
Linoleinska i linoleicna kis su prekursori(prethodnici, uslovno rečeno)
za prostaglandine, koji su supstance slične hormonima i imaju ulogu u
regulaciji mnogih funkcija u tkivima. Svi do sada identifikovani
prostaglandini su klasifikovani u tri grupe – linoleinska kiselina je
početni materijal za prvu i drugu grupu, a linoleicna kiselina je
početni materijal za treću grupu prostaglandina.
Prostaglandin E1 (PGE1) je najpoznatiji iz prve grupe. Pomaže u
prevenciji srčanih napada i udara povezanih sa kardiovaskularnim
oboljenjima, tako što sprečava krvna zrnca da se slepljuju i na taj
način stvaraju ugrušak koji bi začepio arteriju. PGE1 ometa i umanjuje
stvaranje holesterola i poboljšava cirkulaciju dilatacijom krvnih
sudova. PGE1 takođe kontroliše stvaranje prostaglandina iz druge grupe,
potom, uključen je zajedno sa T ćelijama u imunom sistemu i može
preventirari rast ćelija raka obzirom da PGE1 reguliše stopu deobe
ćelija.
Linoleinska i linoleična kiselina, i još nekoliko visoko nezasićenih
masnih kiselina koje telo pravi od njih, su neophodne najaktivnijim
tkivima koja zahtevaju razmenu energije i elektrona i kiseonik. Ta
tkiva se najviše nalaze u mozgu, retini, unutrašnjem uhu, adrenalnim i
testikularnim tkivima. Ove dve kiselina nose visoku(finu) energiju koju
zahtevaju najaktivnija tkiva, i nose kiseonik u dovoljnim količinama.
Može se reći da životna energija teče kroz telo putem esencijalnih
masnih kiselina i njihovih derivata.
Više od pola ukupnog ulja pronađenih u biljkama sa tamno zelenim lišćem
čini linoleinska kiselina(zeleno lišće asdrži 1% ulja). Najveća joj je
koncentracija u membranam hloroplasta, gde se vrši fotosinteza. Kada
sunčev zrak padne na list, pi-elektronski oblaci cis-dvostrukih veza
kod linoleične kiseline apsorbuju energiju fotona, ponašajući se poput
elektrona u laserskim materijalima. Pi-elektroni transformišu solarnu
energiju u hemijsku energiju, koju linoleična kiselina prenosi gde god
je to u telu potrebno. Linoleična kiselina je 5 puta reaktivnija na
svetlost od linoleinske kiseline. Sunčeva svetlost ~1000 puta uvećava
sposobnost linoleične kiseline da reaguje sa kiseonikom.
To je i problem sa nezasićenim masnim kiselinama, pogotovo sa onim koje
imaju više cis-dvostrukih veza – jako su osetljive na svetlost i
rasturiće se vrlo brzo na svetlosti. Ulja brzo postanu užegla i
nepodesna za jelo. To ujedno čini i posebnu prirodu masnih kisleina
koja ih čini esencijalnim, tj neophodnim za život – velika uloga u
apsorpciji kiseonika i transformaciji sunčevwe energije, a sa druge
strane raspadaju se kada su direktno izložene vazduhu i sunčevoj
svetlosti. Kada su izložene svetlosti, počinju lančane reakcije
slobodnih radikala(jbmti izbore). Dovoljan je jedan foton kojeg će
uhvatiti elektron od ugljenika koji se nalazi pored para ugljenika
povezanih cis- vezom. Taj ekscitovani elektron napušta orbitu, sudara
se sa drugim elektronima ili se povezuje sa vodonikovim jezgrom
izazivajući na taj načiin lančane reakcije, koje se dalje nastavljaju i
traju 30,000 ciklusa. Veze pucaju duž lanca kiseline, novi i drugačiji
molekuli se stvaraju. Mnogi od tih molekula, uključujući ozonide i
perokside(koji uništavaju plućno tkivo), hidroperokside, polimere, a
pogotovo hidroperoksialdehidi, su jako toksični za telo.
Iako život ne može bez svetla i kiseonika – osetljive esencijaklne
masne kiseline ubrzo postaju toksične ukoliko se sa njima postupa
nepravilno. Priroda je rešila ovaj paradoks ubacivanjem moćnih
antioksidanasa i lešinara slobodnih radikala (koji imaju ulogu u
kontroli stope oksidacije i zarobljavanju slobodnih radikala pre nego
što lančane reakcije izmaknu kontroli), od koji su najpoznatiji vitamin
A i vitamin E. A kada pogledamo koje sve vitamione sadrži seme konoplje
vidimo da su to vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6 i D. Priroda je
stvorila vitamine A iE da se rastvaraju u polinezasićenim masnim
kiselinama i na taj način ih čuvaju dok one obezbeđuju nesmetan protok
životne energije kroz telo.
Biljkama je stvoreno perfektno skladište esencijalnih masnih
kiselina gde su zaštićene od kiseonika i sunčeve svetlosti – seme.
Dokle god u našoj ishrani imamo zastupljena cela semena, naša životna
energija će biti napunjena vitalnošću. A u svetu semena – seme konoplje
u sebi sadrži savršen balans esencijalnih masnih kiselina koji zahteva
naš organizam. Zato narode – semenke, kikiriki, semenke, sport za
zube...
Treba li da kazem da si nedostajao i da zelim da ostanes?Ne znam metode,mogu jedino da te vezem il' da se prilepim k'i cicak...:***
Nisam otisao. A ti? Vidim i dalje si tuzna?:)
נערות ליווי
very big thanks to you for your so interesting post
נערות ליווי ברמת גן
נערות ליווי vip
רק אצלינו בנות הכי חמות בישראל כנסו עכשיו לאתר רומנטיק 69
[url=https://www.israelxclub.co.il/נערות-ליווי-בתל-אביב/]נערות ליווי במרכז[/url]
נערות ליווי בתל אביב
שירותי ליווי במרכז
אסייתית שווה בגאנג באנג עם 2 גברים שמזיינים אותה ביחד בלי רחמים