Ponedeljak, Decembar 17, 2007
pH
Sta vam prvo padne na pamet kada cujete pojmove kiselo, bazno, pH?
Da li je to asocijacija na neke ''naucne'' termine, ili neko bledo
secanje na osnovnu skolu, gde smo po prvi put videli kako lakmus papir
menja boju, u zavisnosti od sredine u kojoj se nalazi? Kisele ili bazne
sredine...
Koliko vas je milijardu puta culo kako vam pH posle jela
opada u ustima, pa cete ga povratiti gutanjem orbit zvaka? Da li su se
potrudili da vam objasne sta je pH? Ne, potrudili su se da ubace
''naucni'' termin u reklamu, ne bi li dobili na ozbiljnosti i
validnosti. No, da ne tupim, vec da predjem na temu.
Svaka tecnost,
svaki rastvor mogu biti kiseli ili bazni. Tu se podrazumevaju doslovce
sve tecnosti, od telesnih tecnosti, preko pica( pivo, kafa), do morske
vode. Kiselost ili baznost se posmatraju ili izrazavaju preko pH. pH
je potencijal vodonika(potential of Hydrogen). pH skala ima vrednosti
od 0 do 14, pri cemu je 0 najkiselije, 14 najbaznije. pH stomacne
kiseline je 1, vina 3,5, obicne vode je neutralan, 7, venska krv je
7.35, aretrijska 7.40, prasak za pecivo ima pH oko 12. Idealna
vrednost pH za ljudsko telo je blaaago bazna, u granicama od 7.35-7.45.
Odrzavanje
ravnoteze kiselosti i baznosti u nasem telu znaci regulisanje
koncentracije vodonikovih jona u nasim telesnim tecnostima. Kiselina je
supstanca koja ima molekul ili jon koji nosi vodonikov atom i predaje
ga u rastvor. Baza je supstanca koja ima molekul ili jon koji vezxuje
za vodonikov jon i tako ga uklanja iz rastvora.
Po pitanju
hrane...ona se deli na hranu koja formira kiselu ili baznu reakciju u
nasem telu, tj. da li ostavlja kiselinski ili bazni ostatak u nasem
telu. Vazno je imati na umu, po ovoj klasifikaciji se gleda kakav
ucinak hrana ima na nase telo, a ne da li je hrana kisela ili bazna
sama za sebe, ili da li nama ima kiseli ukus. Hrana koja ima kiseli
efekat, donosi i ostavlja vodonikov jon u nasem telu, cineci sredinu
naseg tela kiselom, hrana koja ima bazni efekat odnosi vodonikov jon,
cineci sredinu naseg tela baznom. Cesta zabluda je da hrana, koja ima
kiseo ukus, ostavlja kiseo ucinak na nase telo. To nije tacno, a
najpoznatiji primer je limun. On je uzasno kiseo, ali on ima bazno
dejstvo na nase telo jer posle varenja iza njega ostaju minerali koji
odnose vodonikove jone iz tela, i na taj nacin doprinosi stvaranju
bazne sredine u nasem telu.
Jos jedna od zabluda, koje su na snazi,
je da je hrana, koja ima kiseo efekat na nase telo, losa za nas(jeste ,
vecim delom, ali ne u potpunosti). Kiselo i bazno suprotnosti i jedno
nije nuzno bolje od drugog.
Najzastupljenija hrana koja ostavlja
kiseli efekat je junk hrana i hrana bogata zivotinjskim proteinima.
Bazni efekat ostavljaju spanac, soja, sargarepa, suvo grozdje, limun,
pomnorandza, mandarina. Kad se pogleda ova kratka lista, lako se da
videti da ljudi pretezno jedu hranu koja ostavlja kiseli efekat na nase
telo. Nazalost, konzumiranje 'kisele' hrane u velikim kolicinama
izaziva dosta zdravstvenih problema, drugacije receno - preterano
kisela srednia u nasem telu je osnova i uzrok sirokog spektra bolesti
kojima covek podleze. Npr, kisela sredina unistava kosti, jer telo mora
da krade minerale iz kostiju ne bi li sprecilo da pH krvi postane
kisela.
Poenta price je da treba odrzavati ispravan pH u nasem
telu, odrzavati ravnotezu kiselog i baznog konstantnom. Odnos,
najpriblizniji idealnom, bi bio 4 dela 'bazne' hrane i jedan deo
'kisele' hrane - to vazi za one koji vezbaju, i pale se na vezbanje,
fitnes i sl. - vezbanje samo po sebi stvara kiselu sredinu u telu. Za
one koji ne vezbaju, vec zive normalno, povoljan odnos za unos hrane
bi bio 2 bazno : 1kisleo.
Kiseli pH se najcesce javlja zbog
'kisele' ishrane, a tome dobrano potpomazu emotivni stresovi,
izlozenost raznoraznim toksinima, i bilo koji procesi koji celiji
oduzimaju kiseonik. Posledice kiselog pH i kisele ravnoteze su:
smanjena sposobnost tela da apsorbuje minerale i oatale hranljive
cinioce, smanjena proizvodnja energije na celijskom nivou, smanjena
sposobnost za obnavljanje celija, smanjena sposobnost tela za
detoksifikaciju od teskih metala, a to sve vodi ka kasnijem, neminovnom
brzem ili sporijem propadanju imunog sistema.
Jos jednom, ako je
neka hrana kisela, to ne znaci da takav efekat ostavlja na nase telo.
Sledece tabele, pregledi i klasifikacije su za one koji zele da
nastimuju svoj telesni pH. 0-7 je kiselo, 7-14 je bazno, 7 je
neutralno. 'Kiselo' telo je magnet za bolesti, ono sto jedete i pijete
ce uticati koliko ce vas telesni pH pasti. Najvaznija je ravnoteza.
POVRCE SA BAZNIM EFEKTOM
Kupus,
brokoli, plavi patlidzan, sargarepa, celer, krastavac, zelena salata,
zeleni pasulj, zeleni grasak, beli luk, crni luk, pecurke, rotkvice,
biber, psenicna trava, lubenica, spanac, bundeva, krompir, paradajz(ni
voce ni povrce, al' ajde), karfiol, paskanat, cvekla...
VOCE SA BAZNIM EFEKTOM
Limun,
jabuka, jagoda, malina, kupina, ribizla, kajsija, kokos, suve smokve,
grozdje, grejpfrut, pomorandza, mandarina, banana, kruska, breeskva,
suvo grozdje, zeleni limun, tropsko voce, avokado, visnje, ananas...
RAZNO SA BAZNIM EFEKTOM
sokovi
od voca i povrca(imati na umu da sok nije isto sto i samo voce ili
povrce), mineralne vode, probiotske kulture, melasa, granule lecitina,
ljute papricice, cimet, kari, djumbir, senf, morska so, jabukovo
sirce, zacinsko bilje( velika vecina).
Minerali sa baznim pH su kalcijum pH12, magnezijum pH9, natrijum pH14, kalijum pH14, cezijum pH 14.
'KISELO' POVRCE, VOCE I ZITARICE
Tikvica,
maslina, kukuruz, socivo(lece), borovnica, brusnica, svo konzervirano i
glazirano voce, sljive i suve sljive(one ostavljaju bazni ostatak ali
imaju kiseli efekat na telo), svi pasulji osim zelenog, sve vrste
pirinca, jecam, kukuruzni skrob, raz, psenica, ovas...
'KISELE' NAMIRNICE
Belo
psenicno brasno i bilo sta spravljeno od istog, hleb, sojino mleko,
bademovo mleko, pirincano mleko, puter, sir, procesirani sir, sladoled,
orasi, kikiriki, puter od istog, pa zatim 'kiseli' zivotinjski proteini
iz slanine, govedine, junetine, svinjetine, ribe(losos, sardine, saran,
tuna, bakalar, stuka, curetine, skoljki, jastoga, racica, zecetine,
srnetine, kobasica, organskog mesa, potom ulja(suncokretovo, kukuruzno,
laneno, maslinovo, susamovo, kanabisovo, avokado ulje, ulje od
safranike), mast, secer(bilo koji),
'KISELA' PICA I OSTALO
Pivo(pH2.5),
vino, zestina, kafa(pH4), kakao, raznorazna bezalkoholna gazirana i
negazirana pica(koka kola pH2), svi lekovi, sinteticke psihodelicne
droge, pesticidi, herbicidi, duva...
Obzirom da postoji dosta
ovakvih klasifikacija, sto u stampanoj formi, sto na netu, nekako se
izdvojila grupa namirnica za koju jos precizno nije utvrdjeno kakav
efekat ostavlja na nase telo. Tu spadaju: piletina, jaja, cajevi, med,
kombuha, lan, mleko, lesnici, bademi, organsko mleko, jogurt, seme
suncokreta........
Posmatrano sa tacke pH vrednosti tabela bi otprilike ovako izgledala (od baznih ka kiselim):
pH 9.0 Limun, lubenica
pH 8.5
Dinje, grozdje, persun, kivi, kruske, ananas, suvo grozdje, umeboshi
sljive, sokovi od povrca i voca, susene smokve, susene urme, papricice,
mango, papaja, maline, mandarine, crni luk.
pH 8.0 sveze urme
i smokve, slatke jabuke, kajsije, banane, sargarepe, celer, beli luk,
avokado, grejpfrut, zelena salata, nektarine, breskve, bundeve, spanac,
brokoli.
pH 7.5 kisele jabuke, cvekla, kupus, karfiol, djumbir, krompir, jagode, masline
pH 7.2-7.3 bademi,
domaci krastavcici, articoka, tresnja, krastavci, domaci med, pecurke,
zrelei sveze masline, rotkvice, seme susama, paradajz, maslinovo ulje,
razni zacini, umebosi sirce, kafa u zrnu, kokosovo i laneno ulje.
pH 5.0 vestacki zasladjivaci
pH 5.5 govedina,
gazirana pica, belo brasno, lekovi, svinujetina, jagnjetina, testa i
kolaci od belog brasna, przena hrana, svi seceri, pivo,
cigarete(fabricke), curetina, kvasac, rafinisana so, obicna i jodirana,
beli pirinac, ulje od pamuka, sirce(sva osim jabukovog).
pH 6.0 riba,
vocni sokovi sa secerom, cigarete(od svezeg duvana), kiseli
krastavcici, melasa, hleb od ovsa, raza, jecma, pirinca, kazein(protein
mleka), rafinisane zitarice(tipa corn flakes), skoljke, vino, mast,
palmino ulje, zasladjeni jogurt, kikiriki, brusnice, kakao, procesirani
sir.
pH 6.5 sir, kecap, majonez, integralni pirinac, kokice,
kukuruzni hleb, kafa, kozje mleko, sojino mleko, sojin sir, kravlje
mleko, guscetina, skoljke, curetina, bademovo i susamovo ulje,
pachetina, suncokretovo i grozdjano ulje.
pH 6.7-6.8 sljive,
suve sljive, kokos, kozje mleko(homogenizovano), kravlje
homogenizovano, i vecina proizvoda od istog, senf, pistaci, razni
pasulji, pasterizovan med, semenke bundeve i suncokreta, vanila,
alkohol...
Kako bi neutralisali jednu casu koka kole koja ima pH 2, potrebno je 32 case vode koja ima pH 10.
U
svetu emocija baznu sredinu stvaraju mir, meditacija, molitva,
ljubav, dobrota, a kiselu preteran zamor, bes, strah, stres, ljubomora.
Slucajnost?
Nakon povratka kuci od lekara i konfuznog, tacnije pogresnog spiska namirnica koje ce mi izbalansirati pH organizma, naletih na ovaj post. Hvala!
Btw, mozda nije pristojno, ali ipak cu ostaviti link za jedan lep forum kao toplu preporuku www.galaksija.info/forum
Pozdrav!
:)