Utorak, Jul 24, 2007

ONKOI, KARKINOS & KARKINOMA

Prethodni tekstovi o fluoru i mleku su bili neka vrsta, malo duzeg uvodnika za ovu temu. U tekstu o mleku nisam zalazio u detalje, sada cu spomenuti samo da se mleko(pogotovo danasnje) moze slobodno, bez ikakvog preterivanja, nazvati gorivom za rak. Ko zeli da se blize raspita za mleko i njegovu stetnost, neka gugla malo, neka trazi govedji hormon rasta IGF-1, tj. bovine growth hormone(BGH ili rBGH), zatim kazein(caseine) i kazeinati... Obzirom da je prava naucna prica o mleku jako opsirna, necu u skorije vreme pisati o tome, sto ne znaci da necu. Za fluor sam vec izlozio i obrazlozio da je takodje odlicno gorivo za celije raka, kao i direktan izazivac raka kostiju(sarkoma). Sada da se osvrnemo na temu, koju cemo posmatrati iz hiljadu uglova, stoga se unapred izvinjavam ako budem cesto skakao iz ugla u ugao, al' tako mora, sve je povezano, nista nije odvijeno, nista nije slucajno)...


Rak je bolest koja se razvija godinama. Razvija se u tri stadijuma: 1) Obolele celije(dosada ne postoji precizan, jasan i nedvosmislen dokaz kako celija oboli) rastu i utvrdjuju se u nekom delu tela. Vremenom pocinju da zahvataju okolna tkiva. U ovom stadijumu rak se naziva 'primarni' 2) Posle izvesnog vremena obolele celije se usmeravaju ka najblizoj zlezdi, gde se opet utvrdjuju, a odatle nastavljaju svoj put ka ostalim delovim organizma 3) Kada ih se nakupi dovoljan broj, obolele celije se smestaju u sekundarni polozaj, ponovo zapocinju sa rastom, veoma brzim, potom agresivno pocinju da napadaju oblast oko njih. Rak u ovom stadijumu je 'sekundarni' koji karakterise poprecno, tj. rakoliko kretanje celija. Rak je izuzetno slozena bolest, ne jedna vec 200 njih, ljudsko telo ima preko 200 vrsta celija, a rak svaku od njih napada na razlicit nacin, sto ima za posledicu razlicite manifestacije, odnosno ispoljavanja raka. Da bi kako tako sortirali taj haos od bolesti lekari(ne ovi danasnji, starogrcki) su izmislili poseban jezik da ga opisu. Samo sto su starogrcki lekari koristili rec tumor(onkoi) da oznace bilo kakvu izraslinu ili otok. Oni su gojazne nazivali tumoroznima, jer su i njihovo oboljenje posmatrali kao izraslinu, oteklinu, nadimanje. Koristeci se starogrckim terminima, zvanicna medicina je napravila sledecu podelu:

-Karcinom je rak epitelnog tkiva, koze i sluznice, koja prekriva unutrasnje organe. Ovo je najcesci tip rak koji zahvata dojke, creva, pluca, kozu i prostatu.

- Sarkom je rak kostiju, tetiva i misica.

- Limfom je rak koji zahvata zlezde i druge delove limfnog sistema, koji su osnovni delovi naseg odbrambenog mehanizma.

- Leukemija je rak krvi.

- Metastaza je sirenje raka na druge delove organizma.

Rak je najcesce rezultat greske u radu imunoloskog(odbrambenog) sistema, a izaziva ga mnogo faktora. Rak nastaje kao posledica sinhronizovanog dejstva spoljasnjih i unutrasnjih kancerogenih faktora, sa naznakom da spoljasnji, ili faktori okoline, u daleko vecoj meri izazivaju rak ili doprinose stvaranju raka. Naucnici podrazumevaju pod spoljasnjim faktorima sve sto se nalazi van covekovog tela. Unutrasnji faktori su - genetika, nasledni faktori,virusi, hormoni. Vecina istrazivaca na polju raka i epidemiologa se slaze da spoljasnji ili faktori okoline u daleko vecoj meri(zvanicna medicina k(l)aze da 2/3 rakova izazivaju spoljasnji faktori, a strucnjaci tvrde 80-90%) povecavaju verovatnocu nastanka raka, nego sto to cine unutrasnji, pa cemo se na pocetku pozabaviti spoljasnjim faktorima koji direktno ili indirektno izazivaju rak, a nalaze se u nasoj neposrednoj blizini, cak i blize nego sto mislimo. ''Opasne i stetne'' UV zrake i pusenje koje ''ubija'' cemo za sada ostaviti za kraj, dok zvanicna nauka pred javnost ne izadje sa cinjenicama koje, za razliku od sadasnjih, nece vredjati um zdravorazumnog dela populacije. Osvrt na spoljasnje faktore...

Spoljasnji faktori, koji mogu biti hemijske, bioloske i fizicke prirode, se nazivaju karcinogeni. Hemijski karcinogeni, inace i najbrojniji, po poreklu se dele na organske i neorganske. Od organskih karcinogena najopasniji je benzen, aromaticni ugljovodonik, koji je uzrocnik razlicitih vrsta leukemija. Aromaticni ugljovodonici, a pogotovo benzen, sluze kao osnovna materija za proizvodnju drugih organskih jedinjenja u baznoj hemiji, pa tako dobijamo citavu paletu kancerogenih proizvoda koji se nalaze u nasoj neposrednoj okolini - organski rastvaraci, razredjivaci, boje, lepkovi, lakovi, pesticidi...Pored toga neki aromaticni ugljovodonici se koriste kao stabilizatori, aditivi i konzervansi u prehrambenoj industriji(trazi Na-benzoat na etiketi).
Kod alifaticnih ugljovodonika, kao kancerogene i izuzetno toksicne, imamo - ugljentetrahlorid(CCl4) i ugljentetrabromid(CCBr4), trihloretilen, hloroform, aldehide, ketone, etre, estre. Za formaldehid se nesumnjivo zna da je uzrocnik tumora zdrela, sinusa, nosa i mozga. Dalje, od organskih karcinogena imamo plasticne mase, npr. stiren, koji je mutagen, i za koji se pouzdano zna da izaziva leukemiju. Epoksidne smole izazivaju rak pluca i razlicite sarkome, dok industrija polipropilena belezi stalni porast tumora digestivnog trakta(creva). Ovde treba jos pomenuti i vinilhlorid monomer cijom polimerizacijom se dobija PVC - polivinilhlorid, dokazano karcinogeno jedinjenje koje izaziva pojavu angiosarkoma jetre. Tu jos treba pomenuti i polihlorovane bifenile(PCB) koji pored raka koze(melanoma) izazivaju tumore zucnih puteva, jetre i limfnih tkiva.

Od neorganskih karcinogena najzastupljeniji su: azbest(tumori pluca, plucne i trbusne maramice), fluor(rak kostiju), hrom(tumor disajnih puteva), arsen(tumor koze i pluca), nikl(tumor disajnih puteva), kadmijum i berilijum(tumor pluca), bizmut i mineralne kiseline- sumporna, azotna i hlorovodonicna(tumori disajnih puteva). Citav niz hemijskih jedinjenja, pored svojih toksicnih ucinaka, izaziva pojavu raka. Ta jedinjenja se nazivaju radiomimetici. Gomile stranih 'specijalizovanih' medjunarodnih institucija i organizacija su, na osnovu epidemioloskih podataka sa ljudskog materijala i eksperimentalnih rezultata (na zivotinjama i 'in vitro'), sastavile liste kancerogenih jedinjenja, od kojih je najpoznatija i najpriznatija IARC(International Agency for Research of Cancer). Pre negoli virnemo malo na njihovu listu, da napomenem jednu jako vaznu stvar, a to je da se na IARC listi ne nalaze pesticidi i lekovi(ta na na na na na).

4-aminobifenil - Mokracna besika

Arsen i njegova jedinjenja - Pluca, koza

Azbest - Pluca, pleura, peritoneum

Benzen - Leukemija

Benzidin - Mokracna besika

Berilijum i njegova jedinjenja - Pluca

Hlormetil etar i hlormetil metiletar (tehicki stepen) - Pluca

Kadmijum i njegova jedinjenja - Pluca

Jedinjenja sestovalentnog hroma - Nazalna supljina, pluca

Smola katrana i kamenog uglja - Koza, pluca, mokracna besika

Katran kamenog uglja - Koza, pluca

Etilenoksid - Leukemija

Mineralna ulja, neobradjena i delimicno obradjena - Koza

Iperit - Farinks, pluca

2-naftilamin - Mokracna besika

Jedinjenja nikla - Nazalna supljina, pluca

Nafta iz skriljaca - Koza

Cadj - Koza, pluca

Magle jakih neorganskih kiselina koje sadrze sumpor - Pluca

Azbestirana vlakna koja sadrze talk - Pluca

Vinilhlorid - Jetra, pluca, krvni sudovi

Prasina drveta - Nazalna supljina

Ovo je samo jedna lista. to ne treba zaboraviti, spisak je podugacak, a sadrzi dosta stvari koje su nam u uzasno bliskom okruzenju. neophodno je prisustvo i drugih uzrocnika, tj. jedna sinergija stetnih uzrocnika i faktora, koja na kraju rezultuje pojavom raka. Nadalje cu se truditi da vam predstavim sto vise uzrocnika, direktnih i indirektnih, sto temeljnije i razumljivije, i sto krace.    Sledi.....Azbest.


 

[Odgovori]

hm, nije toliko nerazumljivo koliko se cini na prvi pogled:) a i polozila sam hemiju prosle godine, tako da sam skapirala dosta stvari. Drago mi je sto ce biti nastavaka! poz

Comment by jov (07/25/2007 00:25)

[Odgovori]

Poprilicno sam upucen u ovu tematiku, no moram pohvaliti stil, dakle jasan i razumljiv skakome.. a sto se teme tice, bog nek nam je u pomoc!!

Comment by dmc (07/25/2007 01:13)

[Odgovori]

Svaka cast!!! Iscrpno, korisno, razumljivo, moze covek nesto i da nauci.

Comment by Connor MacLeod (07/28/2007 02:55)

na pocetku bejase... [Odgovori]

Malo bi samo skrenuo paznju da se pocelo od sredine.
Sta je na pocetku i kako se to desava da ljudske celije odjednom poblesave ????

Pokusajte malo da istrazujete o
TRIHOMODA VAGINALIS

Sretno

Comment by NIKO (03/01/2009 22:27)

zelim [Odgovori]

goingforgold goingforgold goingforgold.

Comment by goingforgold (08/03/2010 19:44)

zelim [Odgovori]

BLOG BLOG BLOG.

Comment by BLOG (08/15/2010 13:40)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me