Ponedeljak, Jul 23, 2007

MLEKO

Mitovi i činjenice

Od svih sisara koji nastanjuju ovu planetu, jedino čovek a posebno bela rasa, nastavlja da pije mleko posle perioda odojčeta. Znači, većina planete uopšte ne pije mleko posle perioda odojčeta, samo beli čovek, nastavlja da pije mleko, i to od druge vrste sisara. Svi pijemo mleko. Deca, mladi, odrasli, stari. Zašto? Zbog čega? Koji su razlozi? Razlozi su sledeći: pijemo mleko zato što želimo, zato što ga volimo, zato što je deo naše kulture, zato što smo naviknuti na njegov ukus, zato što su nas roditelji učili da pijemo mleko i da ga volimo jer je ono zdravo i korisno.

Da li su ovi razlozi dovoljni? Gde je ovde neka naučna priča? Šta mi  zaista znamo o efektima konzumiranja mleka i mlečnih proizvoda?Krava je domaća životinja. U tu grupu spadaju i konji, svinje, ovce, koze, psi, mačke...Ko je izabrao baš kravu? Zašto baš krava? Nekako ovaj izbor izgleda kao normalan i blagosloven od prirode, naše kulture i naših običaja. Ali, da li je to prirodno? Kakva je razlika u konzumiranju mleka jedne ili druge vrste domaće životinje? Nikakva! Potpuno je isto da li pijemo mleko od krave ili keruše. Mleko je proizvod laktacije, kratkoročni hranljivi činilac za novorođenčad. Ništa manje, ništa više. Bez ikakve razlike, majka bilo kojeg sisara uključujući i čoveka, će obezbeđivati mleko za svoje mladunče  kratak period neposredno po njegovom rođenju. Kada dođe vreme za odbijanje od sise mladunci se uče da jedu svojoj vrsti odgovarajuću hranu. Naravno, za životinje koje žive u prirodi je nemoguće da nastave da piju mleko pošto su odbijeni od sise. Potpuno je nezamislivo i nemoguće za pronaći u životinjskom svetu slučaj da jedan sisar pije mleko drugog sisara, izuzev, naravno belog čoveka koji čak i svoje kućne ljubimce neštedimice poji kravljim mlekom. Jedno mora da bude jasno: majčino mleko je za bebe,  pseće mleko je za štenad, kravlje mleko je za telad, mačje mleko je za mačiće...

Mleko nije 'samo' mleko. Mleko svake vrste sisara je jedinstveno i specifično skrojeno prema zahtevima vrste. Na primer, kravlje mleko je daleko bogatije proteinima nego ljudsko mleko. Tri do četiri puta. Ono ima 5-7 puta veći sadržaj minerala, ali je nemerljivo deficitarno sa esencijalnim masnim kiselinama posebno linoleinskom kiselinom. Drugim rečima, priroda kravlje mleko jednostavno nije skrojila za čoveka. Kravlje mleko je skrojeno da pretvori tele u kravu. Odakle kravi onol'ki kalcijum? Da li krava možda pije mleko? Ili će biti da jede biljke? Kakav je razvoj priroda namenila za tele, a kakav za male bebe? Teletu je neophodan rast skeleta i mišićnih grupa dok ljudska novorođenčad trebaju specifičan materijal za njihov mozak, nerve i kičmenu moždinu. Taj specifičan materijal se nalazi samo u majčinom mleku.   Gde je priča o korisnosti kravljeg mleka pre drugog svetskog rata? Nema je. Kao što u svoj organizam unosimo fluor jer je 'koristan' za zube, tako i kravlje mleko pijemo zbog kalcijuma. Da vidimo sada čega sve ima u mleku - sva kravlja mleka (obična i 'organska') u sebi sadrže 59 aktivnih hormona, gomile alergena, mast, holesterol, merljive količine herbicida, pesticida, dioksina, zatim krv, gnoj, izmet, bakterije, viruse plus na desetine moćnih antibiotika. Drugim rečima, kravlje mleko može da sadrži tragove bilo čega što je krava unela u svoj organizam. Taj čuveni kalcijum iz mleka je skoro potpuno beskoristan za čoveka, ukoliko nema identične količine magnezijuma, tj. u razmeri 1:1, kako bi se kalcijum iskoristio. U kravljem mleku, odnos je 1:10, tj. ako u čaši mleka ima 300mg kalcijuma i 30mg magnezijuma, samo 30mg Ca se iskoristi, preostalih 270mg luta besciljno po telu i vremenom prouzrokuje probleme, najčešće srčane, pa se kao lek za to prepisuju hemikalije i otrovi koji sadrže izvesnu količinu magnezijuma, jer on vezuje Ca, a ujedno je i blokator Ca.

  Da li ste primetili koliko su se, u zadnjih godinu dana, intenzivirale reklamne kampanje za mleko i mlečne proizvode, na bilbordima, novinama, časopisima, magazinima... sa sve novim i svežim idejama advertising kompanija...to je jednostavno odgovor mainstream-a na rastuću obaveštenost javnosti o problemima koje konzumiranje kravljeg mleka prouzrokuje. 90-95% crne rase je netolerantno na laktozu, uopšte ne piju kravlje mleko,75% azijata je netolerantno na laktozu, 55% hispanosa, latinosa...su netolerantni na laktozu. Beli, ''superiorni'' čovek je samo 19% netolerantan na laktozu, a to se koristi kako bi se tih 19% etiketiralo kao da nešto nije u redu sa njima, čim ne mogu da piju mleko, koje snagu daje.Da ne ulazim dublje u odvratnosti i grozote koje kravlje mleko čini ljudskom organizmu, pogotovo malom, završiću sa iskrenim savetom – batalite mleko i mlečne proizvode bilo koje vrste sisara, učinićete sebi nemerljivu uslugu. Ako bi procenjivali korist vs. šteta od kravljeg mleka, to bi otprilike izgledalo ovako:  1-10% : 99-90%, sve zavisi od jedinke do jedinke. Ako želite ultra kvalitetne izvore kalcijuma, koji sadrže i neophodne količine magnezijuma, to su : orašasti plodovi(orah(više vrsta), badem, lešnik,), semenke – bundevine, od suncokreta, susam. Količine tražite, kombinujte i provalite sami za sebe, for the starters – 42g badema sadrži 100mg kalcijuma...  

 

 

P.S. Ako se neko upita, 'kako to da sam odrastao na mleku, a nije mi ništa?' odgovor je – ko je jeo voće i povrće tokom života u neophodnoj meri, taj je u velikoj meri neutralisao sranja iz kravljeg mleka, a kao drugo – današnje mleko i ono od pre 20-30 imaju sličnosti kao dupe i oko. Danas je sve industrijalizovano, imamo farme krava muzara, koje krkaju hormonima kako bi umesto 5, dale 55 litara mleka(treba bre napraviti sve one mlečne proizvode). U mlečnim proizvodima ima sranja u onoj meri koliko je litara mleka utrošeno za spravljanje tog proizvoda, tj. ako ste utrošili 10 litara mleka za kilo sira, u siru ćete imati 10 puta više sranja, istina, neka od početnih sranja će nedostajati. Tako je sa svakim mlečnim proizvodom. Ne sadrži svaki sve što i mleko, ali ono što sadrži je umnogostručeno. I pravi razna sranja... 

[Odgovori]

Zanimljivo... Ko bi rekao... E, a odakle tebi ovi podaci?

Comment by highlander (07/23/2007 02:21)

[Odgovori]

Uhaj citao sam vrlo slicne tekstove na tu temu... pravo da ti kazem, volim sir i kiselo mleko cisto radi ukusa... Mislim da bih mogao bez mleka.. i totalno mi logicno deluju cinjenice oko toga da je kravlje mleko namenjeno kravama a ne ljudima.. tako da ne znam ... A danas sta se jede uopste pa to je djubre... zato ima i toliko bolesti i poremecaja crevne flore i uiopste ishrane!!.. uzas...

Comment by dmc (07/23/2007 02:22)

[Odgovori]

zato izbegavajte da pijete kravlje mleko jer mozete da postanete tele...
ja glasam ipak za pivo... :)))

Comment by alig@tor (07/23/2007 10:50)

[Odgovori]

Radi se o tome da se u svakom picu nalazi VODA :)) a u njoj hloric i negde i fluoric ;) tako da ne mozes pobeci zaveri ;))

Comment by dmc (07/23/2007 14:38)

[Odgovori]

Zaveri ne mozes pobeci, ali je mozes svesti na prihvatljiv minimum, a to je i poenta...

Comment by zaoduh (07/23/2007 16:45)

[Odgovori]

@highlander

Podaci su svuda oko nas, samo ih treba pokupiti, ali ni skupljanje istih ne moze zapoceti bez pocetnog impulsa, zelje/volje.

Comment by zaoduh (07/23/2007 16:47)

[Odgovori]

Zanimljivo, nikad nisam cuo tako nesto u vezi mleka. Srecom, pa ga nikad ni ne pijem.

Comment by Connor MacLeod (07/24/2007 22:44)

[Odgovori]

Citala sam ranije o tome, vrlo me interesovalo.
E sad, da li sam prestala da pijem mleko, nisam, ali ga nikad nesto puno nisam ni pila. Pogotovo ne chisto! Ukus mi se ne svidja uopshte! Volim ga vrlo malo u kafi, mogu vrlo malo jogurta posle pijanke;) sir i slicne stvari takodje pomalo.
A pijes li ti mleko i ostala mlechna sranja?:)

Comment by jov (07/25/2007 00:09)

[Odgovori]

A da, al' moram da priznam, zato udaram po siru, jogurtu i slicnim mlecnim proizvodima. Ali, cisto mleko da pijem nikad nisam voleo.

Comment by Connor MacLeod (07/25/2007 15:44)

[Odgovori]

@ Connor MacLeod

Analogija ovome sto si gore napisao bi bila : udaram po opijumu, morfijumu i heroinu, ali zato mak nikad nisam voleo.

Comment by zaoduh (07/30/2007 12:41)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me