Četvrtak, Oktobar 18, 2007

BIO JEDNOM JEDAN...

...mladic, decak u pubertetu, koji je sa svojih 13 godina otisao na putovanja po Egiptu i Indiji, usput se iskolovao, kod raznih vrsnih ucitelja, da bi se sa 30 godina vratio, noseci ime, tacnije titulu - hrist. Hrist,hristos, hrestos...grcki je prevod hebrejske reci mesija koje u nasem jeziku znaci pomazani. Mesija se prepoznavao po tome sto je morao da prodje kroz ritual (po)mazanja, svetim uljem za pomazanje, koje je bilo zabranjeno po ustolicavanju hebrejskih svestenika i kraljeva. Ako Isus nije prosao kroz ovakav ritual, on nikako nije mogao biti mesija odn. hrist. Titula hrista, tj. mesije je dosta starija od hriscanstva, obzirom da su svi stari hebrejski kraljevi nosili tu titulu, kao i jos gomila raznih bozanstava: Adonis,Oziris,Atis,Tamuz...
Da vidimo recept za spravljanje svetog ulja za pomazanje, koji imamo zabelezen u starom zavetu: u 6.5 litara maslinovog ulja doda se izvesna kolicina zacina i lekovitog bilja, i glavni sastojak - pola kile cvetova biljke koja se na hebrejskom zove kaneh-bosm(tako stoji u bibliji). m na kraju reci u hebrejskom oznacava mnozinu,a jednina je kaneh-bos, sto neodoljivo podseca (a tu je i etimologija) na...kana-bis. Cesto se ova rec po zapadnjackim biblijama pogresno prevodi kao kalamus, a pod njom se podrazumeva biljka idjirot - acorus calamus, koji takodje ima special effects na coveka, ali sadrzi daleko vise toksicnih supstanci. Pocev od Mojsija pa na dalje, sveto ulje za pomazanje se koristilo od strane raznih svestenstava da bi primili "otkrovenja od boga". Po padu jevrejskog kraljevstva, i svih zala koja su se desila potom, kanabisovo sveto ulje bilo je zabranjeno, a zabrana objasnjena povezanoscu sa paganstvom. Ipak,neke sekte su nastavile sa praksom (po)mazanja, mirno iscekujuci povratak kralja-mesije iz loze davidove.

Isus je bio jedan od prvih koji su prekrsili starozavetne tabue o upotrebi kanabisovog ulja, tako sto ga je koristio u svojim obredima, da leci bolesne i povredjene. Najveca je verovatnoca da isus nije rodjen kao mesija(kao sto impliciraju Mateja i Luka), vec da je titulu stekao kroz obred "krstenja", koji je izveo Jovan. Takodje je interesantno sto se Markovo i Jovanovo jevanjdjelje svojim vecim delom bave Isusovom karijerom posle "krstenja", a upadljivo je odsustvo virgin-birth mitologije. Po krstenju, izlazeci iz vode, Isus je video nebo, kako se otvara, potom i glas koji progovara...a takvo nesto se moze pripisati samo intenzivnom psiholoskom dozivljaju, tesko da se nesto takvo desava od obicnog potapanja u vodu. Interesantno je i to sto je samo on, Isus, video to i cuo, niko drugi.
Opstepoznata stvar je da su Jevreji iz predhriscanskog perioda koristili kanabis, u medicinske svrhe, a iskopine iz arheoloskog nalazista Bet Shemesh, u blizini Jerusalema, su dale odgovor i do kada je kanabis na tom podrucju koriscen, a to je do cetvrtog veka nase ere.
Za one koji ne znaju, termin hriscanin odn hriscanstvo, u prvih 300 godina po hristovom rodjenju, se koristio da bi se oznacila gomila raznih sekti i tone i tone raznih dokumenata, spisa i zapisa. Zatim se desava da oni, koji su prvo ubijali i proterivali hriscane, na neki volseban nacin gutaju i prihvataju hriscanstvo, koje ubrzo postaje oficijelna religija.
U nameri da se nova religija sto bolje utka u masu, novoformirana rimska katolicka crkva odrzava brojne sabore i sl, na kojima ne samo da zabranjuju paganstvo, vec i hriscanske sekte koje veruju i vide stvari drugacije, i na kraju mnogobrojne, razne dokumente prikupljene sa svih strana, cenzurise i edituje, i ono sto je proizaslo iz toga je jedna tanana knjizica,nazvana novi zavet. U to vreme gnosticki hriscani, inace obelezeni kao jeres, sakrivaju svoje spise, zapise, dokumente kako znaju i umeju, a zahvaljujuci tom njihovom cinu, u proslom veku je pronadjena gomila hriscanskih dokumenata nazvanu Nag Hamadi biblioteka, nazvanu po egipatskoj oblasti u kojoj je bilo arheolosko nalaziste. Po objavljivanju ovog otkrica, jako malo toga je u javnost izaslo o gnostickim "jevandjeljima" (i to malo je fragmentirano), naravno objavljeno je, na sve strane, milijardu polemika i debata protiv gnostika i cele price, od strane katolicke crkve.
Bilo bi najlogicnije da gnosticka dokumenta nisu manje tacna,ili netacna,u odnosu na novozavetnu pricu. Kad se malo dublje zagrebe u opsteprihvacenu pricu, mi vidimo da nemamo nikakvih istorijskih dokaza za Isusa, a Nag Hamadi nas, makar malo, priblizava "istorijskom" Isusu...Ko moze da tvrdi i dokaze da Isus nije bio lik koji je propovedao prosvetljenje kroz rituale koji ukljucuju "magicne" biljke, sto je mnogo vise analogno sa indijskom Shivom, ili cak grckim Dionisom, nego sa slikom poboznog askete, koja nam stize iz novog zaveta?
Ono sto se u slengu zove high ili stoned, u predhriscanskom periodu se zvalo "possessed by the Spirit of the Lord".

Svaka čast [Odgovori]

Ne mogu da procenim koliko je istine u ovom tekstu, ali svakako zavređuje pažnju!
Iskrene čestitke! :)

Comment by Ivica (10/18/2007 08:45)

[Odgovori]

Istina...sta podrazumevas pod istinom? Svaka od navedenih cinjenica stoji za sebe, dokumentovana je, ja sam izvodio zakljucke. Ako svaka cinjenica predstavlja tacku - ja sam spojio tacke i dobio sliku. Da li je slika istinita, lazna, ispravna, neispravna...to je vec tesko zakljuciti...istinita je u onoj meri u kojoj su istinite i bilo koje druge istorijske price o bilo kojim temama.

Comment by zaoduh (10/18/2007 09:46)

[Odgovori]

:)

Comment by shadow (10/18/2007 10:01)

[Odgovori]

nadovezujem se na shadow-in smesak i nastavljam jos jednim :)

Comment by tuzna (10/18/2007 15:17)

[Odgovori]

Tačke mogu da se spajaju pravim linijama - najkraćim putem, a mogu i izlomljenim ili krivudavim linijama - zavisno od umetnika koji ih spaja... Tako dobijamo više verzija istine, više slika, od kojih su neke lepše, a neke manje lepe...
Ljudska mašta je neiscrpna, pa sam se zapitao da li je ova priča zasnovana na istorijskim činjenicama, ili isključivo na mašti? Očigledno da ima i jednog i drugog, a razmera ovih komponenata određuje nešto što volimo da nazivamo "istinom"...

Comment by Ivica (10/18/2007 15:55)

[Odgovori]

a onda tu dodje kaneh-bos i smesak bude najveci...

Comment by zaoduh (10/18/2007 15:56)

[Odgovori]

@ ivica

sve sto sam naveo u tekstu su cinjenice, osim moje pretpostavke da isus nije bio pobozni asketa iz novog zaveta, nego prosvetitelj sa gandzom.
Sve sto sam napisao se moze pronaci u knjigama, uostalom i ja sam tako dosao do tih informacija, nisam ih izmisljao.
Rec istina si ti spomenuo...jer za tebe nesto moze biti samo istinito ili neistinito...nijanse ne postoje...

Comment by zaoduh (10/18/2007 16:03)

[Odgovori]

A, ne-ne-ne-ne deeeečko! (c) by Sofronije

Niiiisam ja rekao da postoji SAMO istina ili neistina, naprotiv! Napisao sam "koliko je istine", a kasnije sam pisao o tome kako mi "istinom" nazivamo jednu mešavinu istorijskih činjenica i mašte -> ergo, istina ne može imati diskretnu vrednost, nego može uzimati sve realne vrednosti od 0 do 1
Dakle, u tome smo saglasni!
Pozdrav!

Comment by Ivica (10/19/2007 01:45)

[Odgovori]

''A, ne-ne-ne-ne deeeečko! (c) by Sofronije''

:) :) :)

Comment by zaoduh (10/19/2007 10:45)

XMM [Odgovori]

Pa znas kako to sve objasnjava jedna isusova recenica:Blago onima koji ne videse a poverovase,njihovo je carstvo nebesko.Ne znam da li si zainteresovan za moje vidjenje nekih vanzemaljskih stvari koje sam videle jos dok sam bila mladja,(sada sam starija)..Mozda to u tebi probudi neku istinu.P.S.Covek ovde na zemlji nema bas milion godina zivota da bi se premisljao da li je nesto istina ili ne,ali u svakom slucaju moze3 da bira kojim cve putem da krene.Pozdrav pa mi javi.

Comment by Nataly (10/20/2007 11:09)

[Odgovori]

@ Nataly

''P.S.Covek ovde na zemlji nema bas milion godina zivota da bi se premisljao da li je nesto istina ili ne...''

Covekovo TELO nema milion godina zivota, covek ima koliko hoces.

Isusove i jos neke citate iz biblije ne treba uzimati odvojeno, van konteksta. Crkva je upropastila bibliju svojim tumacenjima. U bibliji ima mnogo istina samo sto su sve one maskirane sa jos vise lazi.

Comment by zaoduh (10/20/2007 19:36)

Da [Odgovori]

Dobro obrezlozi zar ti verujes u reinkarnaciju covekove duse preloaskom u neko drugo telo.!1)Verujes li u smak sveta sta mislis o tome ??2)jel verujes u taj drugi zivot .Unapred hvala :):):)

Comment by Nataly (10/22/2007 17:37)

[Odgovori]

@ nataly

Odgovor na sva tri pitanja je ne. Po meni, svaki oblik verovanja je los za coveka, cim veruje, prepusta deo sebe predmetu verovanja. Verovanje ne zahteva nikakav misaoni napor, zato crkva ne ceni ljude po snazi intelekta, vec po jacini vere, ko bolje i jace veruje.
Moje poimanje i shvatanje samog termina reinkarnacija se razlikuje od tvog, ne bih sada o tome, previse je to filozofiranja za ovako sitne sate.
Smaka sveta ce biti, kako za koga. Ne doslovce, nece se raspasti planeta(ko zna, mozda i hoce, od muke da prepukne), bice to drugacija vrsta smaka sveta. Zamisli mase vernika kojima saopstavaju da su se sa njima 2000 i kusur godina zajebavali, i da to vise ne vazi...ili vatrene darviniste kojima ce reci - ne, ne, to vise nije istina, ovo sto sada kazemo je istina... ili hiljade i hiljade mladih fizicara koji uzaludno nastavljaju, pa jos i produbljuju ajnstajnov rad, zamisli ih kada im kazu - ipak se svemir ponasa po nekim drugim zakonima, to vase puj pike, ne vazi...
O takvom smaku sveta pricam, lagano stvaranje jedne nove realnosti, u koju ce se neki uklopiti, neki ne. Za ove sto se ne uklope bice smak sveta...
Taj drugi zivot je stalno tu, stalno je prisutan, samo je tesko dostupan iz ove nase realnosti, isuvise su nam sva cula i osecaji sputani prirodom ove realnosti u kojoj zivimo - masovno programiranje religijom, pa masovno programiranje ''zvanicnom'' naukom, ogromna upletenost politike u zivote...itd i tako se stvaraju osnove koje cine i nose licnost jednog coveka. Licnost koja se kasnije gradi na takvim osnovama postaje tesko otudjivi deo te realnosti, samim tim za nju ta realnost postaje, i najcesce ostaje jedina. Problem nastaje kada covek iz te realnosti sazna za postojanje bagova u programu, tj. da mozda u toj realnosti nije sve kako su mu rekli. Tada covek, najcesce, posmatra te bagove iskljucivo unutar okvira koje je postavila realnost u kojoj se on nalazi, i to mu stvara jos vecu zbrku u razmisljanju o tim temama/bagovima.
Na ruku programerima ide i cinjenica da vecina ne zeli da se previse trudi oko sebe, vecina zeli da im se znanje servira na tanjiru, u formi koja se preuzima verovanjem, jer ako covek nece da se potrudi i pomuci, onda nece ni znati, a kada ne zna, ne preostaje mu nista drugo osim da veruje, najcesce slepo. Odatle ne mogu proisteci kvalitetne misli...a misli kreiraju stvarnost. Npr. neko iz realnosti, u kojoj je nateran da veruje da je fluor koristan za coveka, naleti na moj tekst o fluoru. Procita ga i prihvati cinjenice, tj. istinu o fluoru - znaci promenice svoje misljenje, i automatski od tog trenutka on pocinje da zivi u realnosti u kojoj je fluor stetan. Ta lampica ce konstantno biti upaljena, mozak ce drugacije raditi, nego sto radi kada je verovanjem uljuljkan i nema potrebu da po tom pitanju bude aktivan.
Ako covek tokom zivota prima jednostrane informacije, u njegovom mozgu se stimulisu i aktivni su samo odredjeni putevi u razgranatoj mrezi neurona. Ostali putevi, ako su dugo neaktivni, vremenom zakrzljaju i postaju neupotrebljivi. To je jos jedan od razloga koji nas sputavaju da ovde i sada budemo u stanju da okusimo taj 'drugi zivot'.
Pozdrav

Comment by zaoduh (10/23/2007 01:44)

Lepo [Odgovori]

Opet si mi lepo odgovorio na pitanja.Hvala.Nego imam jos jedno ludje. Jednog dana kada sam se vracala sa mamo iz crkve pitala sam mamu:kako mama,ako je bog stvorio nas,odakle je stvoren on i ko je stvorio njega,a ko je stvorio njegovog tvorca? I uvek bi mi se zavrtelo u glavi od tog pitanja...Kako je moguce da se nesto stvorilo od velike svetlosti.bla,bla.I odakle im moc da stvore male ljude i igraju se s njima prakticno "AGE OF EPAIRES"(mozda sam pogresno napisala izvini ako jesam)No zar nije tesko pitanje,komleksno i tako to...

Comment by Nataly (10/23/2007 18:02)

[Odgovori]

Ja ne znam odgovore na ova pitanja, nikada se nisam preterano trudio, da ih trazim, na vreme sam saznao da coveku ti odgovori ama bas nista ne donose. Osim vrtoglavice i mnogo protracenih misli.
Odgovori se ne mogu dobiti preko reda. Covek prvo treba da spozna sta je i gde se nalazi.

Comment by zaoduh (10/24/2007 01:16)

HAh [Odgovori]

O kom redu ti nekome pricas ti vrsis analize na sve moguce teme i ne bih se reklo da imaju reda,smisla ponekad.Mislim da sam konacno provalila ko si ti i naravno da ti ne mozes da mi as odgovor na moja pitanja,toliko.

Comment by Nataly (04/05/2008 19:46)

[Odgovori]

''O kom redu ti nekome pricas ti vrsis analize na sve moguce teme i ne bih se reklo da imaju reda,smisla ponekad.Mislim da sam konacno provalila ko si ti i naravno da ti ne mozes da mi as odgovor na moja pitanja,toliko.''

Mozda ti nemas kapaciteta da pojmis i povezes toliko tema i njihovih analiza u jednu vecu sliku, tj da odradis sintezu. Drago mi je da si provalila ko sam, onda vec uveliko znas da ne volim da se cimam da objasnjavam nekome nesto sto on trenutno nije u stanju da razume ;).

Comment by zaoduh (04/26/2008 18:58)

Dodaj komentar

Dodaj komentar

Zapamti me