ODYSSEY OF THE MIND

Eliminicaijom svega sto je coveka nekada cinilo covekom, annihilatori su napravili sebi mesta za velike i brojne experimente. Jedan od vecih experimenata je poceo da se odvija pre vise od 100 zemaljskih godina, kada su annihilatori implementirali, na globalnom nivou, celokupnu postavku realnosti za period koji ''ljudi'' zovu 20. vek. Sa nevericom stojim i posmatram kako stado blene i oberucke prihvata sve sto mu se nudi. Jos daaavno annihilatori ubedise stado kako su oduvek postojali vladari i potcinjeni, pa im sa te strane nije bilo tesko da kasnije proture koji god oblik vladavine su zeleli. Na pocetku 20. veka ljudima ponudise komunizam kao brand new product na polju politike. Utopise celo covecanstvo u more nove verzije idiotizma, dadose im oruzje u ruke, sve zajedno sa starom ali efikasnom krilaticom - ako nisi sa nama, onda si protiv nas. Za one, 'malo sofisticiranije', annihilatori su u svojoj kuhinji spremili, vec spomenutog prevaranta sa biroa za patente, kao neprikosnovenog autoriteta za polje fizike. Njegove teorije i njegov rad su postali svetinja u koju niko ne sme da dira. I koliko god su te teorije i rad bili van svake pameti, to vise nije bilo vazno, nauka je dobila svog novog boga, novi totem, novi predmet obozavanja. Kritikama vise nije bilo mesta...razum je ponovo izgubio bitku. Za objasnjenje nevidljive prirode covekove, i njenog ponasanja, annihilatori uzese lik i delo jos jednog prevaranta, kojeg proglasise za vrhovnog komandanta novostvorenog dela nauke znanog pod imenom psihologija. Iako je psihologija vekovima obitavala pod okriljem filozofije, annihilatori su resili da po ko zna koji put upotrebe onu staru podeli pa vladaj, i tako podelise filozofiju, iz nje izvukose psihologiju kao posebnu nauku, i na sve to proglasise  glavne uzroke problema covekovih - seksualni problemi. Papazjanija zvana 20. vek je mogla da pocne. Krv, smrt, krv, smrt, smrt, smrt, krv... glavna obelezja 20. veka...ma cekaj nesto tu ne stima...a da, to su glavna obelezja istorije covecanstva, ne samo 20. veka. ''Ljudima'' su davali predaha cisto da uzmu vazduha, da se brojcano oporave, pa onda opet u pokolj.

Tako je stado zvano covecanstvo potpuno izgubilo bilo kakvu dodirnu tacku sa svojom sustinom postojanja. Covecanstvo je postalo baterija, koju koriste kada hoce i kako hoce, dovoljan je klik misa ili pritisak dugmeta. A nekada nije bilo tako. Niti je ikada trebalo da bude tako. A opet, jeste tako. Dokle? Misljenja sam da ce jos dugo trajati kolektivna ispranost mozga stada bio-robota, sve dok se nesto sustinski ne promeni. Sustinske promene, neophodne za vracanje stada na pravi put, su sveobuhvatne. Kako tehnologija ''napreduje''(glupi glupi beli covek) sve je teze primenjivati stare metode vracanja na put. Novi stvari su igri. I to opasne. Stvari, koje se zestoko igraju sa ljudskim masinama i njihovom srzi. Na ovoj planeti te stvari zovu zajednickim imenom hemija. Hemija je u stanju da sredi bio-kompjuter tako da mu vise niko i nista ne moze pomoci. Takvim stvarima ''covek'' treba prvo da stane na put. Bilo kakvo operativno ''razmisljanje'' je nemoguce ukoliko je bio-kompjuter pod vodjstvom hemikalija.

Znali su to annihilatori, i poceli obilato da koriste. Znaju da je ljudska masina izuzetno mocan instrument kada sve energije funkcionisu besprekorno. Ali, ako se poigras malo sa tim energijama, dobijes proizvod podlozan manipulaciji i kontroli. Kada sam uvideo sta annihilatori spremaju za stado zvano covecanstvo, resio sam da deo svog vremena provedenog na ovoj sada vec usranoj planeti, posvetim borbi protiv uportebe vestackih i potpuno nepotrebnih hemikalija na bilo kom nivou covekove masine. Zadatak opet tezak. Sada ''covek'' uveliko veruje da bez tih hemikalija ne moze da zivi(maslo annihilatora), a onoga ko mu kaze da moze, smatra neprijateljem u najmanju ruku. Zato je neophodno prilagoditi pristup ''savremenom'' ''coveku'' kao i njegovom ''savremenom'' poimanju realnosti. Pronaci pristup ka odavno skrivenom, zaboravljenom i jedinom preostalom zrnu zdravog razuma. I zatim odigrati na tu kartu. Drugacije se ne moze nista postici. Sve ostalo spada u domen primene fizicke sile i ponovnog ispiranja mozga. Priznacete da potonje nikada dosada nije dalo rezultate, za coveka pozitivne. Pronalazenje zrna zdravog razuma kod coveka masine je tricky stuff, jer se lako moze desiti da ga covek masina vise ne poseduje, sto samo pronalazenje cini prilicno besmislenim. No, ne treba se predavati, i utopiti u more ljudskih masina...masine je neophodno podsetiti, i konstantno ih podsecati odakle dolaze i sa cime su bili u interakciji pre dolaska annihilatora...