MANIPULATE/ELIMINATE

Stajao sam po strani i posmatrao... nisam imao dozvolu za direktno uplitanje, ali sam se grozio i jezio, sve sto je bilo potrebno je da se coveku proturi ideja o njegovoj, rodjenjem stecenoj, gresnosti. Tako mala akcija, a posledica neizbrisiva -upropastise covecanstvo zauvek. Zatvor, mentalni. I tako par hiljada godina. Dovoljno dugo da se mreza neurona u mozgu svede na 3-4% svog pocetnog kapaciteta. Kada je ta akcija uspesno privedena kraju, taman sam pomislio - e sada je bilo dosta, sada ljudi imaju sansu i treba da ponovo postanu ljudi, da se isprave neke slucajne i namerne greske. Al' ne lezi vraze, annihilatori covecanstva ponudise bio-robotima nesto, na trzistu sasvim novo. Nauka. Ovi do sada nista nisu znali, samo su slepo verovali, a oni sada nude znanje, naucne odgovore na pitanja koja su milenijumima mucile coveka. I tu podelise opredeljenje covekovo, ili si A ili si B. Niko nece ni da spomene da mozda postoji i C.

U okviru ''nauke'' koju su annihilatori poceli lagano ali sigurno da implementiraju, bitno mesto ja zauzela jedna sasvim bezazlena, zdravom umu nedopustiva, pricica o poreklu covekovom. Zaoduh gleda i ne veruje, taman kada je covek stekao sansu za deprogramiranje, stize novi program, jos ubitacniji nego prethodni. Seme je zasejano, preostalo je samo da se ''ljudi'' prime. I primaju se i dan danas na gluposti od pre 150 godina. Za neverovanje je i cinjenica da za 150 godina nisu uspeli da odmaknu ni milimetar(sta je to milimetar?) od glavne price. Ukopali su se toliko duboko da vise nisu u stanju da vide izvan svog rova. Njihova istina uskoro postaje ''jedina'' istina. Svi koji tvrde suprotno automatski postaju jeretici (sto to poznato zvuci, odakle li je taj recept preuzet?). Sablon annihilatora je postavljen, preostaje im samo da ubace elemente i slika koju neko naziva realnoscu je gotova. Kako je covecanstvo polako ali sigurno prihvatalo fantazmagoriju o svom nastanku, tako su annihilatori poceli da ubacuju jos prica i pricica pod imenom 'naucne teorije', koje objasnjavaju ostale aspekte sveta i univerzuma. Uzese nekog coveka, prevaranta koji je radio u birou za prijavu patenata, cija je licnost nosila inicijale A.A (anonimni alkoholicar), i postavise njega i njegove teorije na najvisi vrh nauke, koji nikada vise ne sme da se dira, samo sme da se sledi.

I tako mali covek nash, upade u realnost koju mu je neko stvorio, i poce da zivi u toj realnosti prihvatajuci je kao jednu jedinu i istinitu. Svi koji kazu drugacije, sa njima nesto nije u redu. Kako se postaviti prema njima, kako procesirati stvari koje pricaju oni koji misle drugacije? Annihilatori su znali za foru, podeli pa vladaj. Posavetovali su svoje verno stado, a to se zestoko primilo, da je najbolje da sagovornika na pocetku razgovora etiketiras, smestis ga u neki kosh, i onda posmatras sve pojmove i stvari kroz te prizme i predrasude. Lepo, nema sta. Zdrav razum se odmah iskljucuje, komunikacija se svodi na puke asocijacije. Uzas. Ponekad sam se do te mere identifikovao sa ovim telom koje zauzimam, da sam mogao sasvim lepo da uvidim sa kojim problemima se susrece stado bio-robota na svom putu kroz zivot.

I moram priznati bio-robotima nije lako... najlakse je onima koji su se potpuno prepustili programiranju, koji u sebi nisu zadrzali niti jednu osobinu ili kvalitet koji ih moze povezati sa pojmom covek / ljudi. Onima kojima je ostalo po koje zrno zdravog razuma je teze, jer zdravorazumne informacije destabilizuju i razbijaju programe i predrasude, pa se stvara unutrasnji tornado koji se na neki prikladan nacin mora odmah smiriti. A to se postize etiketiranjem. Lakse je da nekom lupis etiketu, pa sve sto taj kaze se posmatra kroz tu etiketu, a nikada se ne posmatra sustina onoga ono sto je receno. I tako vec pet -ses' vekova, teme su nebitne, bitno je etiketiranje...kao rezultat takve manipulacije proistice eliminacija. Eliminacija svega sto je coveka nekada cinilo covekom.