Sreda, Februar 04, 2015
VITAMIN C
U
voću i povrću se nalazi vitamin C. U industrijski procesiranoj hrani i
dodacima se nalazi askorbinska kiselina, beli kristalni prašak.
Askorbinska kiselina nije vitamin C. Askorbinska kiselina je oksidativni
omotač celokupnog kompleksa poznatog pod imenom vitamin C. Pre nekoliko
decenija je (potpuno neopravdano) stavljen ''naučni'' znak jednakosti
između ta dva pojma, pa tako danas imamo situaciju gde veliki broj ljudi
koji se bavi naukom i/ili ljudksim zdravljem duboko i bespogovorno
veruje da je askorbinska kiselina isto što i vitamin C. Potera za
profitom i potreba da se putem nauke i tehnologije imitira priroda
stvorile su među naučnim svetom preovlađujuće mišljenje, a potom i
duboko verovanje, da su vitamini pojedinačna hemijska jedinjenja. A
realne činjenice govore potpuno suprotno (što je još jedna potvrda da se
u naučnom svetu reč autoriteta poštuje kao božanska, i ne sme se
dovoditi u pitanje). Mnogo para je uloženo u naučna istraživanja koja
potvrđuju da su sintetički izolati nazvani vitaminima identični onome
što se nalazi u voću i povrću, a još više para i truda je uloženo u
marketinške mozgoispiračke kamapanje kako bi sve to postalo važeći deo
zvanične mudrosti koju nudi zapadna naučna misao. Sintetička askorbinska
kiselina je izolat, beli prašak koji nikad nije video ili okusio Sunce,
niti je ikada bio deo bilo čega živog.
Sa druge strane, vitamini su funkcionalni biološki kompleksi različitih jedinjenja, čije
dejstvo, aktivnost i funkcionalnost direktno zavise od prisustva (ili
odsustva) neke od komponenti (jedinjenja) koja kompleks čine
funkcionalnim. Vitamini ne mogu biti izolovani iz svojih kompleksa a da
pritom zadrže i obavljaju svoje specifične funkcije unutar ćelija. Kada
su pojedinačna jedinjenja izolovana, kao npr. askorbinska kiselina, te
prečišćene sintetičke hemikalije u našem telu se ponašaju kao lekovi,
tj. kao strane supstance. Nazivanje sintetičkih izolovanih supstanci
vitaminima je u najmanju ruku kriminal, i to kriminal protiv
čovečanstva, a sve to zbog već pomenutog profita. Poređenja radi, ako
zamislimo da je jedno celo jaje vitamin C, zapadna nauka želi da
verujemo da je samo ljuska od jajeta vitamin C. I to joj za sada u
ogromnoj meri polazi za rukom.
Sam
pojam vitamin je nastao kao plod manje zablude poljskog biohemičara
Kazimira Funka (otkrio vitamin B1), koji je smatrao da su hranljivi
činioci neophodni za funkcionisanje našeg organizma isključivo amini po
hemijskoj strukturi, pa je odatle nastala kovanica - vita(život) + amini
- vitamin. Kasnije je ustanovljeno da to nije slučaj, ali se pojam
vitamini zadržao i ostao. Početkom dvadesetog veka, među naučnim svetom
vitamini su posmatrani ispravno, tj kao funkcionalni biološki kompleksi,
i postojala je jasna razlika između prirodnih vitamina i njihovih
sintetičkih izolata, o čemu, između ostalog, govori i izjava Kazimira
Funka : "Synthetic vitamins are highly inferior to vitamins from natural
sources, also the synthetic product is well known to be far more
toxic.", u slobodnom prevodu - sintetički vitamini su inferiorni u
odnosu na prirodne vitamine, takođe, dobro je poznato da su sintetički
proizvodi daleko više toksični. U to vreme se takođe razvijala praksa
obrade i prerade prirodnih materijala sa ciljem očuvanja čitavog
vitaminskog kompleksa, ali to nije zaživelo, obzirom da je bilo skupo i
komplikovano za industrijsku proizvodnju. U laboratorijama su
nastavljeni radovi i istraživanja sa ciljem pokušaja da čovek imitira
prirodu, i u sklopu tih aktivnosti se došlo do otkrića i izolovanja
askorbinske kiseline iz paprike. To je za rukom pošlo mađarskom
fiziologu Albertu Sent Đerđiju, koji je okićen nobelovom nagradom za to
otkriće, 1937. godine, a iste godine nobelovom nagradom je okićen i
engleski hemičar Volter Norman Hejvort, za hemijsku sintezu askorbinske
kiseline. I tako je udaren teško oboriv kamen temeljac teške naučne
zablude da je askorbinska kiselina isto što i prirodni vitamin C. Ono
što je jako interesantno jeste to da Sent Đerđi nije bio obavešten da
je nominovan za nobelovu nagradu, već je samo obavešten kad ju je dobio,
da dođe po nju. Godinu dana kasnije, on se obratio nobelovom komitetu
sa željom da je vrati, jer nije uspeo da uradi bilo šta značajno sa
askorbinskom kiselinom (dok su s druge strane, limun, pomorandža,
paprika i krompir činili svoje), ali mu želja nije uslišena, a verovatno
je dobio i neki savet da ne priča unaokolo o potpunoj nefunkcionalnosti
sintetičke askorbinske kiseline, obzirom da je nedugo zatim prešao da
se bavi politikom, prvo kao član mađarskog pokreta otpora, a kasnije kao
političar u mađarskoj vladi.
Poljski hemičar Tadeuš Rajhštajn je nezavisno od engleza Voltera
Hejvorta uspeo da na svoj način sintetiše pozamašne količine askorbinske
kiseline, i taj njegov način sinteze je zaživeo u industriji, pod
imenom Rajhštajnov proces. To je proces dobijanja sintetičke askorbinske
kiseline, gde je početna prirodna sirovina kukuruz iz kojeg se prvo
izoluje skrob, da bi se potom iz njega hidrolizom dobila D-glukoza od
koje se kreće u niz hemijskih reakcija koje kao krajnji rezultat daju
askorbinsku kiselinu:
1) redukcija D-glukoze u D-sorbitol u prisustvu nikla kao katalizatora
2) selektivna enzimska oksidacija hidroksilne grupe sa C-5 D-sorbitola u
prisustvu bakterija Glyconobacter oxydans ili Acetobacter suboxydans
pri čemu nastaje L-sorboza
3) zaštita hidroksilnih grupa sa C-2, C-3, C-4 i C-6 L-sorboze prevođenjem u acetal pomoću acetona u prisustvu sumporne kiseline
4) oksidacija primarne alkoholne grupe zašticene L-sorboze u diacetonski
derivat 2-keto-L-glulonske kiseline u prisustvu paladijuma kao
katalizatora
5) kisela hidroliza diacetala u 2-keto-L-gulonsku kiselinu
6) konverzija 2-keto-L-glulonske kiseline u L-askorbinsku kiselinu izomerizacijom i intramolekulskom esterfikacijom (laktonizacijom)
Postavlja se značajno pitanje do koje mere čovek treba da bude otuđen i udaljen od prirode i elementarne logike zahvaljujući ''dostignućima'' nauke, da bi pomislio da se može staviti znak jednakosti između prirodnog i sintetičkog. To što dva jedinjenja, jedno prirodno, drugo sintetičko, imaju identičnu hemijsku formulu, ne znači da im je dejstvo i funkcionalnost ista, čak ni slična.Sintetička askorbinska kiselina je ništa drugo nego običan industrijski konzervans, potpuno neupotrebljiv za čoveka, a na duže staze štetan.
Kada se razne pahuljice, musli i sl. reklamiraju sa ''obogaćeno
vitaminima'', to samo znači da su pomenute sirovine tokom procesa
proizvodnje naišle na deo gde se verovatno nalaze nekakve prskalice koje
sirovine prskaju sintetičkim hemikalijama za koje ogromna većina ljudi
misli ili veruje da su vitamini, i da je baš to ono što im treba. Toliko
bogatstvo industrijskih vitamina i minerala u industrijski procesiranoj
hrani i piću, a nikad više bolesti i bolesnih u celoj istoriji
čovečanstva. Šumeće tablete, multivitamini i raznorazni vitaminski
suplementi prisutni danas na tržištu imaju dvostruko dejstvo, s jedne
strane čine džepove proizvođača sve punijim i punijim, a s druge strane
čine da potrošači imaju skupoceni urin.
Ne nasedajte na blještave reklame i igre rečima, ne nasedajte na
zastrašivanje koje dolazi od vitaminske miligramske dogme. Jedite voće i
povrće (naravno, potrudite se dato bude ono pravo), i dobićete sve
vitamine i minerale koji su vam neophodni za normalan život. Sledite
zdrav razum i logiku - na jednom tasu vage stoji svo vreme u kojem je,
bez prisustva sintetičkih hemikalija, nastalo i razvilo se sve što
postoji danas u prirodi, a na drugom tase vage stoji nemerljivo kraće
vreme industrijalizacije/''napretka'' civilizacije, naravno, uz
prisustvo sintetičkih hemikalija. Ali, koliko god se trudio, uz sav
dosadašnji naučno tehnološki razvoj, čovek je ostao samo na pokušaju da
oponaša prirodu.